3 Fietsroutes in Nederland

De drie mooiste fietsroutes in Nederland In Nederland ligt ongeveer 35.000 kilometer aan fietspaden. En dat is volkomen terecht, want in ons land zijn prachtige natuurplekken vinden, van oeroude bossen, heidevelden en weilanden tot prachtige stranden, duingebieden, meren en riviertjes. Maar wat zijn nu eigenlijk de drie mooiste routes om de prachtige Nederlandse natuur te verkennen?

1. Dorproute rond het Deurzerdiep, Drenthe (40 km)
Een schitterende route om te fietsen is de Dorpenroute rond het Deurzerdiep in Drenthe. Deze 40 kilometer lange fietsroute voert je langs de meest idyllische dorpen en landschappen van een van rustigste provincies van ons land. Fietsen door Drenthe voelt, ook als je geen geboren Drent bent, als thuiskomen. De tocht begint bij Schoonloo, waarna je op de fiets onder meer de rustieke esdorpen Schoonloo naar de Drentse esdorpen Grolloo, Ekehaar, Rolde, Balloo en Deurze doorkruist. Ook de Drentse hoofdstad Assen ligt op de route, waar je bij het Asserbos een pitstop kunt maken bij Theeschenkerij Asserbos, om even op adem te komen. Gedurende de fietsroute kom je meerdere malen langs het mooie riviertje het Deurzerdiep, dat deel uitmaakt van het schitterende stroomgebied van de Drentsche Aa. Deze eeuwenoude beek is omgeven door prachtige natuur en uitgestrekte fietspaden, waar je soms tijdenlang niemand tegenkomt. Maak sowieso een tussenstop bij de fraaie plas ‘het Gat van Dries’. Heerlijk toch?

2. Bekendelleroute, Achterhoek/Gelderland (33 km)
Een schitterende fietsroute in de Achterhoek is de bekende Bekendelleroute. Op je fiets doorkruis je het gezellig dorp Aalten, prachtige beschermende natuurgebieden, fraaie en rustige bossen en natuurlijk Landgoed ’t Walfort. Maak een tussenstop in Bredevoort om op zoek te gaan naar de fraaiste boeken, want dit dorp staat bekend om de vele fijne boekenwinkels. Ook de Berenschots Watermolen in het natuurgebied Het Woold en de natuur rond de Slingeplas zijn absoluut het bekijken waard. De vlakke fietspaden en goed onderhouden wegen zijn gemakkelijk te berijden. De Achterhoek is volgens de Fietsbond niet voor niets een van de beste fietsgebieden van Nederland!

3. Waterrijke Natuurroute, Noord-Holland (55 km)
Net onder Amsterdam bevindt zich een opmerkelijk mooie fietsroute, die de moeite van het fietsen meer dan waard is. Veel mensen kennen het schitterende fietstraject niet, maar Waterrijke Natuurroute is een avontuur op zich. Enig doorzettingsvermogen is wel vereist, want deze fietsroute is maar liefst 55 kilometer lang. De fietstocht begint in Ouderkerk aan de Amstel, waarna je de aandachttrekkende weidegebieden van de Polder De Rondehoep passeert. Hier kom je tal van kanalen, vaarten en riviertje tegen. Onderweg kom je door knusse dorpjes als Loenersloot en Vreeland. Via de indrukwekkend mooie regio rond de Vecht, bereik je uiteindelijk de Spiegelplas en de uitgestrekte Ankeveense Plassen. Via onder meer Weesp eindigt de fietsroute in het prachtige Abcoude, waar je twee imposante historische kerken kunt bewonderen. Uiteindelijk voeren de fietspaden je door een waterrijk gebied terug naar Ouderkerk aan de Amstel.